top of page

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА БРУКСИЗЪМ

КРАНИОМАНДИБУЛАРНА ДИСФУНКЦИЯ

Прекомерно скърцане или стискане със зъби

 

Краниомандибуларната дисфункция е термин, който описва комплекс от симптоми, свързани с болка в областта на дъвкателните мускули, долночелюстната (темпоромандибулрана) става, лицето и главата.

 

Краниомандибуларната дисфункция, често е в резултат на бруксизъм - прекомерното стискане или скърцане със зъби. Тези анормални движения на долната челюст се считат за парафункция (фукция извън нормата) и водят до пренатоварване на дъвкателните мускули и челюстната става, което се изразява с болка и дискомфорт в тази област. Продължителният бруксизъм води и до изтриване на зъбите и снижаване на захапката. Други симптоми, които също могат да се асоциират с краниомандибуларната дисфункция са главоболие, пищене в ушите и болки във врата.

Счита се, че причината за краниомандибуларната дисфункция са съвкупността от множество фактори като анатомия, натоварване на дъвкателния апарат, индивидуалните компесаторни възможности на организма, оклузия (захапка) и др. Фактор с особено голямо влияние е стресът, който често води до гореописаната анормална хиперактивност на дъвкателните мускули.

Поради тази мултифакторна етиология се изисква подробна диагностика на отделните симптоми, мобилността на долната челюст, захапката, състоянието на дъвкателните мускули и челюстната става, която ние извършваме по протокола на Немското Дружество по Функционална Диагностика и Терапия (DGFDT).

Лечението най-често включва носенето на специална индивидуална пластмасова шина през нощта, която предпазва зъбите от изтриване и намалява напрежението в челюстната става. При необходимост то може да бъде съпроводено от физиотерапия. Особено важно за успеха на лечението е и личното наблюдение и контрол на анормалните движения на челюстта в будно състояние, както и намаляването на нивата на стрес. 

В нашата клиника ние се радваме на богатия опит с тази област на Д-р Мария Бенчева, специалист по протетика на DGPro от Университета в Бон, Германия, където тя е водила консултационния час за диагностика и лечение на краниомандибуларна дисфункция към Факулета по Протетика в Бон.

РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page