top of page
AdobeStock_38430064.jpeg

ПАРОДОНТОЛОГИЯ

Заболяване на венците и зъбодържащия апарат

ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТ И ГИНГИВИТ

Гингивитът е възпаление на венците, причинено от зъбната плака при недостатъно добро почистване на зъбите. Характеризира се със зачервяване, подуване и кървене на венците. Когато се лекува навреме чрез оптимиране на устната хигиена и професионално почистване на зъбите, гингивитът е напълно обратимо заболяване. Нелекуваният хроничен гингивит води до появата на пародонтит.

Пародонтитът или също така наричан пародонтоза, е възпалително заболяване не само на венците, но и на зъбодържащия апарат и е главна причина за загуба на зъби в зряла възраст. В повечете случаи става дума за хронична бактериална инфекция, която води до разглаждане на костта, в последствие разклащане на зъбите и при нелечение до тяхната загуба. Пародонталните бактерии и техните токсини засягат не само структурите в устната кухина, но и могат да бъдат транспортирани системно чрез кръвта и до други органи в човешкото тяло. Научни изследвания показват, че при пациентите с нелекуван пародонтит се наблюдава 15-20 %  по-висок риск за появата на артериосклероза, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания. Също така и рискът от преждевременно раждане при бременни жени с манифестиран пародонтит се счита за увеличен.

Пародонтитът засяга повече от 30 % от хората над 30 годишна възраст и тъй като протича хронично и не причинява болка, остава дълго време незабелязан от пациента. Най-чест симптом е засиленото кървене на венците.  

Основна причина, както при гингивита (обратимо възпаление на венците), който предхожда появата на пародонтит, е бактериалният биофилм (зъбна плака). Продължителната бактериална инфекция разрушава зъбодържащия апарат и води до образуването на подвенечни джобове. Тъй като те са трудно достъпни за почистване се стига до ретинирането на патологични микоорганизми и подвенечен зъбен камък (конкременти) по повърността на корена, които от своя стана поддържат разпростанението на инфекцията надолу по костта. 

Други фактори, които влияят негативно за появата на пародонтит са тютюнопушенето, съпровождащи заболявания като диабет, генетичната предразположеност, както и индивидуалното здравостловно състояние на организма и реакцията на имунната система към инфекцията.

Независимо от конкретната причина за появата на пародонтит, безупречната всекидневна хигиена на устата и професионалното почистване на зъбите е първата и най-важна стъпка към лечението му, а също така и за поддържането на постигнатия резултат от терапията. Систематичното пародонтално лечение има за цел да овладее инфекцията и  да спре деструкцията на зъбодържащия апарат. Пародонталната терапия включва обстоен преглед и снемане на подробен пародонтален статус с измерване на всеки джоб, индивидуални инструкции за хигиена и механичното премахване на конкрементите и биофилма от повърхността на корена чрез ултразвук и кюретиране и поставяне на медикамент за дезинфекция. В някой редки случай се налага и съпровождаща терапия с антибиотик. За да се определи антибиотика, който би бил максимално ефективен за конкретния пациент има възможност за взимане на проба от подвенечната плака и за изготвянето на антибиограма в специализирани лаборатории.

Пародонтитът, дори и лекуван, е необратимо заболяване. Вече разрушена костната тъкан само в определени редки случаи може да бъде възстановена. Затова е изключително важно резултатът от терапията и индивидуалното състояние на пародонта да се контролират редовно и остатъчните джобове да се почистват професионално на интервали от 4 или 6 месеца, в зависимост от индивидуалното състояние ("Пародонтален-Recall"). По този начин се предотвратява прогресирането на заболяването и се поддържа здрав пародонт без активна инфекция.

AdobeStock_220532678.jpeg

РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page