top of page
стоматология за деца

ДЕТСКА СТОМАТОЛОГИЯ

ИНДИВИДУАЛНА ГРИЖА ЗА НАШИТЕ НАЙ-МАЛКИ ПАЦИЕНТИ

За да се радваме цял живот на здрави зъби е важно грижата за тях да започне от най-ранна детска възраст, създавайки още от тогава правилните хигиенни навици.

За нас е важно посещението при зъболекря да се свързва с интересно и приятно изживаване, затова се стараем максимално да предразположим нашите малки пациенти и под формата на игра да ги научим на най-важните стъпки от поддържането на добра устна хигиена.

В нашата практика предлагаме консервативно стоматологично лечение за Вашите деца, силанизиране на зъби, както и индивидуална профилактика - инструкции за хигиена и професионално почистване за най-малките пациенти.

Girl Brushing Dad's Teeth

ПРОФИЛАКТИКА ЗА ДЕЦА

В нашата практика индивидуална профилактика за деца включва "училище за здрави зъби" (индивидуални инструкции за правилната техника на миене на зъбите, препоръки за най-подходящите средства за това и контролиране на нейното изпълнение) и професионално почистване и флуоридиране на зъбите.  Тя протича по следния начин. Първо оцветяваме (визуализираме) плаката по зъбите и заедно с нашите малки пациенти коментираме кои части от съзъбието имат нужда от по-добра хигиена. Ние даваме нашите инструкции как най-добре да почистим тези места и упражняваме заедно с детето представената техника. След това почистваме професионално с ултразвук и полираща паста зъбите, като премахваме всякаква плака и зъбен камък дори и от трудно достъпните места. Колкото по-гладка е повърхността на зъба, толкова по-малко плака се задържа по нея. Накрая нанасяме флуориден гел, който минерализира зъбите и ги предпазва от кариес. 

Както при възрастните, така и при децата, се препоръчва два пъти годишно посещение при стоматолога за преглед и профилактика .

СИЛАНИЗИРАНЕ НА ЗЪБИ

Силанизирането на зъби е основен метод за превенция на кариес по дъвкателната повърхност зъбите в детска и юношеска възраст. Неговата ефикастност е потвърдена многократно от редица научни изследвания в световен мащаб и се препоръчва широко от денталните общности.  

В детска и юношеска възраст най-често са засегнати от кариес фисурите и вдлъбнатините по дъвкателната повърхност на постоянните кътници (молари).

Силанизирането на зъби представлява превантивното запълване (“запечатване”) на вдлъбнатините по дъвкателната повърхост. Това предотварява задържането на бактерии и плака в дълбочината на фисурата и с това появата на кариес. Най-често за това се използват специални ниско вискозни (течливи) материали от групата на фотополимерите (силанти).

Предпоставка за поставянето на силанти е здрав зъб без наличието на кариес. Затова в повечето случаи това се прави малко след поникването на съответния зъб още в детска възраст. Процедурата по поставянето на силанти е абсолютно безболезнена, тъй като не се налага пилене на здравия зъб. Тя е сравнително бърза, но изисква прецизност за постигането на дълготраен резултат, тъй като материалите са много чувствителни на влага. Затова е важно Вашето дете да се чувства спокойно на зъболекраския стол. Първоначално зъбите се почистват много добре с ултразвук и полираща паста  така че да бъде отсранена всякаква плака. След това се изолират от слюнка и се пристъпва към обработването на емайла с течлива киселина, която го кондиционира, за да може силантът да се залепи химически за зъба. (Това е същата киселина, която се използва и при поствянето на фотополимерни пломби.) След това зъбите се подсушават много добре и така обработените фисури се запълват със специален много течлив композитен материал, като накрая материалът се втвърдява с помощта на фото-полимеризиращата лампа. След поставянето на силантите се контролира височината, при необходимост се коригира и материалът се заглажда и полира. Накрая се нанася флуориден лак или гел за реминерализиране на емайла.

РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page