top of page

ЕНДОДОНТИЯ

Кореново лечение

ЕНДОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ

Ендодонтията е специалност в денталната медицина, която се занимава с заболяванята на пулпата (зъбния нерв) и кореновото лечение.

Възпалението на зъбния нерв (пулпит) най-често бива причинено от дълбок кариес или травма и се характеризира с болка и чувствителност на зъба при топло и студено. Когато инфекцията е достигнала ирреверсибелен (необратим) стадий се налага кореново лечение на зъба.  То се състои в отсраняване (умъртвяване) на инфектираната пулпата и почистване, дезинфекциране и запълване на системата от коренови канали на зъба.

 

Понякога се случва, поради хронифициране на възпалението, зъбът да се самоумъртви и инфекцията да обхване и костта около кореновия връх (апекс). В тези случаи зъбът е особено чувствителен при натоварване. Чрез кореново лечение се отстранява инфектираната мъртва тъкан, кореновата система се промива и дезинфекцира с различни медикаменти и накрая каналът се запълва с пълнежно средство, за да може да се предотврати реинфекция. 

При ендодонтското лечение е изключително важно кореновият канал да се разшири и запълни до върха, наречен апекс.

Затова в нашата практика използваме най-модерни системи за електронно определяне на апекса (апекслокатор)  и за машинна обработка на кореновите канали с никел-титаниеви пили. Те се отличават с голяма гъвкавост и позволяват лечението и на криви канали, чието разширение не било възможно с ръчни инструменти.

 

Тъй като при ендонтското лечение се работи на много малко поле и се изисква изключителна прецизност, ние използваме специални лупи за оптическо увеличение.

Dental x-ray

РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page