top of page
pic2.jpg

ЛЕЧЕНИЕ НА ХЪРКАНЕ

ШИНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЪРКАНЕ

Лечение на леки до средни форми на обструктивна сънна апнея

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е състояние, което се характеризира със спиране на дишането по време на сън с различна честота, понижаване на налягането на кислород в кръвта, чести събуждания, шумно хъркане както и други симптоми. Те се дължат на колапс на меките тъкани на горните дихателни пътища по време на сън.

 

Утвърден метод на лечение на това състояние, считан за златен стандарт, е използването на CPAP (специален апарат с маска по време на сън), чрез който се преодолява възникналото съпротивление на горните дихателни пътища. Другите методи на лечение като хирургия и различни дентални приспособления (шини) се считат за алтернативни, въпреки че при определени показания, те биха могли да се използват като предпочитани методи за първично лечение на ОСА. Непоносимостта на CPAP от пациентите, която понякога достига до над 50% от случаите, определя все по-голямото значение на денталните шини.

Основният принцип на действие на денталните шини е да избутват долната челюст напред с няколко милиметра и по този начин разширяват горните дихателни пътища в областта на фаринкса, корена на езика, мекото небце. Така, до голяма степен се премахва хъркането и се намалява броят на паузите на дишането по време на сън.

Изработването на дентални шини за лечение на хъркане и ОСА се извършва в 2 визити при зъболекар. При първата се взимат отпечатъци за изработване на шините, определя се положението на долната челюст спрямо горната, фиксира се захапката. При втората, шините се поставят в устната кухина и се дават указания на пациента за тяхната употреба. Шините, които предлагаме в нашата практика Silensor-sl®  и TAP® се  изработват в сертифицирани лаборатории в София и Германия.

 

Резултатите от лечението на лека и средно тежка форма на ОСА показват, че до 85% от случаите се повлияват успешно, като поносимостта на денталните шини е до 95%.

РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page