top of page

ДЕНТАЛНА ПРОТЕТИКА

Коронки, мостове, протези

ПРОТЕТИКА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЪВКАТЕЛНАТА ФУНКЦИЯ

Коронки, мостове и протези

Протетиката е специалност в стоматологията, която с занимава с възстановяването на липсващи и силно разрушени зъби, възвръщането на дъвкателната функция и естетичния вид на усмивката. В зависимост от индивидуалното състояние има различни терапевтични варианти.

 

Много важен фактор за успешното протетично лечение е правилното възстановяването на захапката, нейната дължина и височина, и възвръщането на нормалната дъвкателна фукция.

В зависимост от индивидуалното състояние на устата, съзъбието може да се възстанови чрез неподвижно (коронки и мостове) или подвижно протезиране (протези), като тези реставрации могат да бъдат закрепени както на естествени зъби, така и на имплантати. Имплантатите имат функцията на изкуствен корен, върху който се фиксира протетичната конструкция (корона, мост или протеза) и се замества липсващият зъб.

Коронките са необходими, когато естественият зъб е силно разрушен, в следствие на кариес или травма. Често това е случаят при ендодонтски лекуваните зъби, които имат големи дефекти и са по-податливи на фрактура. За поставянето на короната външната част от зъба се изпилява и след взимането на отпечатък, тя се изработва индивидуално от зъботехник. Като материал  се предлага както стандартната дентална металокерамика, така и корони изцяло изработени от керамика (циркониеви корони).

Чрез мостът се възстановава липсващ зъб, като за това се изпилят съседните на него зъби, както при короната и на тях се закрепя протетичната конструкция. Мостът може да бъде изработен от металокерамика или да бъде изцяло керамичен, в зависимост от търсената естетика и дължината на въстановаване. Мостът се циментира постоянно в устата и естетически не се различава от естествените зъби. 

Алтернатива на този метод са зъбните имплантати, които позволяват възстановяването на липсващи зъби без засягане на съседните. Предпоставка за поставянето им е наличието на достатъчно кост, добрата хигиена на устата, както и липсата на парафункции (бруксизъм) и пародонтит.

Зъбните протези представляват подвижни протетични конструкции, които се използват при силно редуцирано или изцяло липсващо съзъбие, като съвременната дентална медицина предлага различни варианти за закрепване при наличието на зъби (куки, стави, телескопи и др.).

РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page