top of page
  • Д-р Мария Бенчева

Най-големият мит за пародонтозата



Знаете ли, че…?


Най-големият мит свързан с пародонтозата е, че няма лечение и че няма какво да се направи за неговата превенция! Защо толкова много хора мислят така и вярно ли е това?


За да отговорим на този въпрос, ще разгледаме малко по-подробно какво всъщност причинява пародонтит и гингивит.


Пародонтитът засяга повече от 30 % от хората над 30 годишна възраст и е главна причина за загубата на зъби в зряла възраст.


Пародонталните бактерии и техните токсини засягат не само структурите в устната кухина, но и могат да бъдат транспортирани системно чрез кръвта и до други органи в човешкото тяло (сърцето, мозъка, белия дроб и други). Научни изследвания показват, че при пациентите с нелекуван пародонтит се наблюдава 15-20 % по-висок риск за появата на артериосклероза, инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, а последни проучвания доказаха и взаимовръзка между пародонтит и Алцхаймер (деменция). Също така рискът от преждевременно раждане при бременни жени с манифестиран пародонтит се счита за увеличен.


Гингивитът е възпаление на венците, причинено от бактериите в зъбната плака при недостатъчно добро почистване на зъбите. Характеризира се със зачервяване, подуване и кървене на венците. Когато се лекува навреме чрез оптимиране на устната хигиена и професионално почистване на зъбите, гингивитът е напълно обратимо заболяване. Нелекуваният хроничен гингивит води с течение на времето до появата на пародонтит. Пародонтитът е възпалително заболяване не само на венците, но и на целия зъбодържащ апарат и води до необратимо разрушаване на зъбодържащите структури. В повечете случаи става дума за хронична бактериална инфекция, която води до разграждане на костта, в последствие разклащане на зъбите и при нелечение до тяхната загуба. Тъй като протича хронично и не причинява болка, остава дълго време незабелязан от пациента. Най-чест симптом е засиленото кървене на венците.


Основна причина, както при гингивита, който предхожда появата на пародонтит, е бактериалният биофилм (зъбна плака). Продължителната бактериална инфекция разрушава зъбодържащия апарат и води до образуването на подвенечни джобове. Тъй като те са трудно достъпни за почистване се стига до ретинирането на патологични микоорганизми и подвенечен зъбен камък (конкременти) по повърността на корена (под венеца), които от своя страна поддържат разпространението на инфекцията надолу по костта.


Други фактори, които влияят негативно за появата на пародонтит са тютюнопушенето, съпровождащи заболявания като диабет, генетичната предразположеност, както и индивидуалното здравословно състояние на организма и реакцията на имунната система към инфекцията.


Именно генетичната предразположеност е една от причините, които карат хората да мислят, че няма какво да се направи, за да се предотврати появата на пародонтит. НО...


Именно тогава, това което може да направим, е да отделяме още по-голямо внимание на всекидневната хигиена на зъбите и навременната превенция. Поддържането на безупречна хигиента на устата е наша лична отговорност, нещо, което всеки може да направи в домашни условия след съответните инструкции от стоматолога и не зависи от генетиката ни. Перфектната хигиена на устата е първата и най-важна стъпка за лечението на пародонтозата при всеки пациент, независимо от съпровождащите фактори, тъй като плаката по зъбите е това, което причиняма възпалението на венците и костта. Отсраняваме ли ефективно и редовно плаката, остраняваме и причината!


Коя е втората причина хората да смятат, че няма лечение за пародонтитът?


Тъй като пародонтитът, е заболяване, което причинява необратимо разрушаване на зъбодържащия апарат, вече разрушена костната тъкан около зъбите само в определени редки случаи може да бъде възстановена, дори и след специализирано лечение. Целта на терапията не е да възстанови загубената кост, а да спре по- нататъшното разрушаване на зъбодържащия апарат. Това е и втората причина хората да мислят, че няма лечение за пародонтозата. НО... Нелечението води до непрестанно задълбочаване на инфекцията, увеличаване на подвенечните джобове и в последствие разклащане и загуба на зъбите. Именно това може да бъде предотвратено от стоматолога.


Въпреки че загубената кост не може да бъде върната, специализираното пародонтално лечение може да спре прогресирането на заболяването и да поддържа пародонта здрав и без активна инфекция дълги години наред. Така дори и пародонтално компрометирани зъби могат да се запазят в устата дори и за десетилетия напред. В колкото по-ранен стадий от развитието на пароодонтита се пристъпи към адекватното му лечение, толкова по-добра е и дългосрочната прогноза за зъбите.


Основен фактор за успеха на лечението са постоянството и мотивацията на пациента за поддържането на перфектна хигиена на устата у дома и редовните посещения за пародонтален Recall- поддържаща терапия включваща контралирането на пародонталното състояние и професионално почистване на зъбите и остатъчните джобове на всеки 4 до 6 месеца.


Грижата за здравето на зъбите и венците е начин на живот и наша лична отговорност! Всичко е в ръцете ни и изиква единствено малко повече мотивация, страние и постояннство от наша страна при всекидневната ни устна хигиена и редовна профилактика при нашия стоматолог.





РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page