top of page
  • ProDent Clinic

Превенция вместо поправка

Препоръки на Bundeszahnärztekammer (BZK) и DGZMK.


Почистване на зъбен камък, полиране на зъби, избелване..? Повечето от нас го свързват с изцяло козметична процедура, която не за всички е необходима. Но какво представлява професионалното почистване на зъби, защо е много повече от това и защо е толкова важна част от съвременната превантивна стоматология?


За да отговорим на тези въпроси, Д-р Мария Бенчева преведе от немски и разясни за Вас по-долу официалното становището и препоръки по тази тема на Немската Камара на Стоматолозите (BZK) и Немското Дружество по дентална, орална медицина и лицевочелюстна хирургия (DGZMK).



В днешно време естествените зъби могат да бъдат запазени с помощта на целенасочена профилактика за цял живот. Много важна предпоставка за предотвратяването на най-честите заболявания на устната кухина - кариес и пародонтит (пародонтоза) са добрата всекидневна хигиена на устата в домашни условия и здравословното хранене с намалено съдържание на захар. В повечето случаи, обаче, само това не е достатъчно. Твърдите отлагания, зъбен камък и бактериални налепи по зъбите (плака) на трудно достъпни места изискват допълнително почистване в стоматологичната практика.


Професионалното почистване на зъби представлява интензивно почистване и отсраняване на патогенната плака, зъбен камък и оцветявания по зъбите с помощта на специални инструменти. Така ефективно се предотвратява появата на кариес и пародонтит, а и едновременно с това се подобрява и цветът и естетиката на зъбите. Чрез редуцирането на бактериите в устата, също така се допринася и за превенцията и лечението на общи заболявания като диабет, сърдечно-съдови, белодробни, стомашно-чревни болести, както и за намаляването на риска от преждевременно раждане.

(Бел. ред. : Пародонталните бактерии и техните токсини засягат не само структурите в устната кухина, но и могат да бъдат транспортирани системно чрез кръвта и до други органи в човешкото тяло (сърцето, мозъка, белия дроб и други).

Научни изследвания показват, че при пациентите с нелекуван пародонтит се наблюдава 15-20 % по-висок риск за появата на артериосклероза, инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, а последни проучвания доказаха и взаимовръзка между пародонтит и Алцхаймер (деменция). Също така рискът от преждевременно раждане при бременни жени с манифестиран пародонтит се счита за увеличен.)


Какво включва професионалното почистване на зъби?


Професионалното почистване на зъбите започва с обстоен преглед на устната кухина и зъбите, като особено внимание се обръща на индивидуалната хигиена на устата, наличието на плака и кървене на венците. В зависимост от вида и количеството на установените отлагания, наличието на трудно достъпни ниши (криви зъби, протетични конструкции) и начални или напреднали пародонтални джобове, се определя начинът и обемът на почистването.


При професионалното почистване на зъби се използват различни специализирани уреди и инструменти. С помощта на ултразвук, уреди за полиране с прах, вода и въздух и ръчни инструменти се отсраняват внимателно отлаганията по зъбите, достъпните места по корените и междузъбните пространства. Излизащи ръбове на корони и пломби изискват също редуциране и полиране.


След това зъбите по полират със специална паста, съдържаща флуорид, която заглажда остатъчните грапавини. Резултатът са зъби с блестяща и гладка повърхност, по която много по-трудно могат да се задържат нови налепи (плака). Накрая се нанася флуориден гел или лак, който допълнително предпазва зъбите.

По време на професионалното почистване на зъбите, също така се обръща внимание на това, как пациентите да подобрят своята хигиена на устата в домашни условия. Това включва инструкции за правилното използване на четката за зъби, използването на конец или интердентални четчици за междузъбните пространства, както и в някои случаи средство за почистване на езика и евентуално използването на флуоридни препарати в домашни условия.


Времето, което отнема едно професионално почистване на зъбите зависи от броя на зъбите, индивидуалното състояние и количеството на отлаганията и изпозваните инструменти, като в повечето случаи процедурата продължава около един час.


Колко често е необходимо?


Продължителността и честотата зависят много от индивидулната ситуация на пациента и установения риск за развитието на кариес и пародонтит. При нисък риск от кариес и пародонтит и малко количество зъбен камък и плака (добра домашна хигиена на устата) е стандартно да се провежда почистване веднъж или два пъти в годината. Различна е ситуацията при наличието на пародонтални джобове, затруднена хигиена на устата и предразположеност към образуването на повече зъбен камък и оцветявания. Тогава са не само смислени, но и необходими по-кратки интервали. Също така общи заболявания като диабет, приемането на някои медикаменти и житейски ситуации, свързани с висок стрес могат да влошат здравословното състояние на устата и да наложат по-често професионално почистване на зъбите.


Затова Вашият стоматолог ще Ви препоръча, в зависимост от индивидуалния риск и състояние, необходимия интервал.


Редовното посещение при стоматолог в комбинацията с професионално почистване на зъбите и добра домашна хигиена на устата ни дават най- високата сигурност за това да запазим нашите зъби и венци дълготрайно здрави.


Какво мога да направя аз за здравето на моята уста?


Старателното и редовно почистване на зъбите у дома е това, което Вие сами може да направите за здравето на Вашите зъби. Това е много важен фактор за успешната профилактика. Освен паста за зъби, съдържаща флуорид и антибактериални съставки, трябва да използвате и конец за зъби и/или интердентални четчици за междузъбните пространства.


Също така за оптимална профилактика и превенция се препоръчва посещение за контролен преглед при Вашия стоматолог на всеки шест месеца. Така той ще може да установи и лекува навреме евентуални проблеми по зъбите или венците.


Грижа, профилактични прегледи и професионално почистване - най-добрият път към превенцията на кариес и пародонтит.


По материали на: Bundeszahnärztekammer (BZK) и DGZMK.




РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page