top of page
  • ProDent Clinic Sofia

Скърцате ли със зъби?


Краниомандибуларната дисфункция е термин, който описва комплекс от симптоми, свързани с болка в областта на дъвкателните мускули, долночелюстната (темпоромандибулрана) става, лицето и главата.


Краниомандибуларната дисфункция, често е в резултат на бруксизъм - прекомерното стискане или скърцане със зъби. Тези анормални движения на долната челюст се считат за парафункция (фукция извън нормата) и водят до пренатоварване на дъвкателните мускули и челюстната става, което се изразява с болка и дискомфорт в тази област. Продължителният бруксизъм води и до изтриване на зъбите и снижаване на захапката.


Други симптоми, които също могат да се асоциират с краниомандибуларната дисфункция са главоболие, пищене в ушите и болки във врата.


Счита се, че причината за краниомандибуларната дисфункция са съвкупността от множество фактори като анатомия, натоварване на дъвкателния апарат, индивидуалните компесаторни възможности на организма, оклузия (захапка) и др. Фактор с особено голямо влияние е стресът, който често води до гореописаната анормална хиперактивност на дъвкателните мускули.


Лечението най-често включва носенето на специална индивидуална пластмасова шина през нощта, която предпазва зъбите от изтриване и намалява напрежението в челюстната става. При необходимост то може да бъде съпроводено от физиотерапия. Особено важно за успеха на лечението е и личното наблюдение и контрол на анормалните движения на челюстта в будно състояние, както и намаляването на нивата на стрес.


В нашата клиника се радваме на богатия опит с тази област на Д-р Мария Бенчева, специалист по протетика от Университета в Бон, Германия, където тя е провеждала консултационния час за диагностика и лечение на краниомандибулатната дисфункция (CMD) според протокола на Немското Дружество по Функционална Диагностика (DGFDT).



РАБОТНО ВРЕМЕ

С предварително уговорен час

понеделник - петък: 8:00 - 17:30 ч.
събота и неделя: почивни дни

ProDent_01_edited.jpg
bottom of page